Média ajánló

Könyv, folyóirat

Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?
Kulcslyuk Kiadó

Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?
Bagdy Emőke könyvének első fejezete azt tárgyalja, hogy mi jellemzi a boldog embereket. A szerzõ szembesít lehetőségeink érdekes eloszlásával: kutatások szerint 100% boldogságból 50% genetikus hajlamra vezethető vissza. Bármennyire is szeretnénk tagadni, tapasztalatból tudjuk, hogy vannak olyan emberek akikre jellemzőbb a boldogság, mint másokra. Az ilyen genetikailag szerencsés embereket úgy jellemezhetjük, hogy ők azok, akik védettek a depresszióval szemben. Ugyanakkor a kutatások szerint a környezet hatása meglepően alacsony, mindössze 10%. A maradék 40% az, amivel minden ember gazdákodhat, ez az, ami rajtunk múlik, ez az, amiben fejlődni tudunk, egyben ez az a rész, amely a pszichológiai terápiák  és a személyes hatékonyság-növelés lehetőségeit is megalapozza.
A könyv a jobb agyféltekés gondolkodás életproblémákban, élethelyzetekben betöltött szerepéről is részletes leírást ad, egyben rávilágít arra, hogy  a bal agyfélteke racionális-beszédközpontú mûködésével szemben a jobb agyfélteke más módon kódolja az élményeket, és ezért az élményekhez és megváltoztatásukhoz vezető út is más.
Bagdy Emőke írása a férfi és női érzelmi és értelmi működés, testfelépítés, képességek különbségeit is tárgyalja.  A szerző a párkapcsolatokról és a játszmákról is szól, melyek meggátolják az őszinte, intim kapcsolat kialakulását.
A könyv lendületes, tartalmas, rengeteg megfontolandó információt tartalmaz, sok olyan területen kalauzolja végig az olvasót, amiben döntéseket kell vagy inkább kellene hoznunk, bár sok esetben inkább az automatizmusok vezérlik ezeket a területeket. A könyv segíthet abban, hogy egy-egy területen átvegyük az irányítást, tudatosabban kezeljük ezeket a helyzeteket.

Film

Iain Softley K-PAX - A belső bolygó (2001, 120 perc)

A belső bolygóA címben említett K-PAX Prot állítása szerint egy távoli bolygó, amelyen ő született. Nem meglepő tehát, ha a főszereplő Protot meggyőződése miatt pszichiátriára viszik. A terapeuta és páciense közötti különleges kapcsolatról, illetve Prot személyének rejtélyéről szól a történet, melynek izgalmas ábrázolása könnyen magával ragadja a nézőt. Az egyébként önmagában is izgalmas cselekményt olyan nagyszerű színészek bontakoztatják ki, mint Kevin Spacey (Prot) és Jeff Bridges (Dr. Powell).